Ompele oma Bägisi!


Tämän laukun ohjeet ja kaavat on minun omiani. Olen itseoppinut harrastelija, joten ohje perustuu vain ja ainoastaan omiin kokemuksiini ja tekemisiini, joten ohje ei sisällä ammattisanastoa ym. Tälläisen laukun tekemiseen on varmasti monta tapaa, mutta tässä siis yksi tapa. Voit käyttää ohjetta ja kaavaa vapaasti omaan käyttöösi (ei myyntiin).

Laukun ompelu vaatii hiukan kokemusta ompelusta. Jos olet epävarma, kannattaa ensimmäinen laukku tehdä harjoittelukankaasta.

BÄGI  koko n. 30cm x 25cm

Tarvikkeet:
Päällikangasta 50cm x 150cm
Vuorikangasta 30cm x 105cm
Kiinnisilitettävää tukikangasta n. 30cm x 105cm
Vetoketju väh. 30cm
Metalliset hihnanpidikkeet leveys 4cm

Voit ladata kaavat näistä linkeistä; osa1, osa2, osa3 ja osa4. Tulosta kaikki neljä sivua (ota tulostettaessa ruksi pois, sovita sivulle -kohdasta) ja yhdistä ne teippaamalla (älä laita papereita päällekkäin). Näin on helpompi kopioida kaavat kaavapaperille. Kaavoissa on mukana senttimäärät, joten tarkista, että kaavat ovat tulostuneet oikein. Lisää 1cm saumanvarat!

Kaavan osat:
1. Etu- ja takakappale 2x (päällikangas)
2. Alavara 2x (päällikangas)
3. Vetoketjun reunat 2x + 2x (päällikangas ja vuorikangas)
4. Pohja + sivu 1x  (päällikangas)
5. Hihna 1x (päällikangas)
6. Hihnan pidike 2x (päällikangas)
7. Vuori 1x (vuorikangas)
8. Tasku 1x (vuorikangas)

HUOM! Tässä mallissa on käytetty värejä, mutta ladattavat kaavat ovat mustavalkoisia. Älä tulosta tätä kuvaa vaan lataa linkistä pdf. tiedosto.OHJEET:

Kiinnitä ohuisiin kankaisiin tukikankaat. Itse olen lisännyt jokaiseen vuorin palaan tukikankaan, koska kangas on ohutta. Päällikankaana minulla on tässä paksua verhoilukangasta, joten siihen en lisää tukea.

On tärkeää silittää työtä työn edetessä, koska valmista laukkua on vaikea silittää. Joten kannattaa nousta ja käydä silittämässa, uurastus palkitaan lopuksi :)

- - - - - - - - - -

1.
Aseta vetoketju ja päällikangas oikeat puolet vastakkain ja lisää vielä vuorikangas oikea puoli vetoketjun nurjaapuolta vasten kuten kuvassa. Vetoketju jää kankaiden väliin. Neulaa ja ompele reuna ompelukoneen vetoketjujalalla läheltä vetoketjun reunaa.2.
Käännä reuna oikeinpäin ja ompele reunaan halutessasi tikkaus (itse en ole ommellut). Ompele nyt toinen reuna kuten ensimmäinenkin (päällikankaat vastakkain ja toisella puolella vuorikankaat vastakkain). Silitä hyvin.
3.
Taita hihnan nurjat puolet vastakkain ja silitä. Taita sitten saumanvarat sisällepäin ja silitä. Kun olet silitänyt taitokset valmiiksi, on ne helppo neulata ja ommella kiinni. Ompele suoralla ompeleella molemmat reunat. Jätä päät avoimiksi.4.
Neulaa ja ompele pohja/sivuosa toiseen päälliosaan oikeat puolet vastakkain. Tee samoin toiselle puolelle. Käännä työ oikeinpäin ja silitä saumat.Laukku näyttää tältä tässä vaiheessa.5.
Valmista seuraavaksi hihnan kiinnikeosat. Taita ja silitä pitkältä sivulta saumanvarat nurjalle. Ompele suoralla ompeleella ulkoreunasta. Tee samoin toinen kiinnikeosa. HUOM! Tarkista ennen ompelua, että kangas mahtuu metalliosan väliin.6.
Taita kiinnikkeet kuvan osoittamalla tavalla ja neulaa ne laukun sivujen yläreunoihin, kaavassa merkittyihin kohtiin. Ompele ne hyvin kiinni laukkuun.

7.
Neulaa päällisen alavarat oikeat puolet vastakkain ja ompele se ympyräksi.8.
Neulaa alavara laukun yläreunaan oikeat puolet vastakkain. Kohdista alavaran saumat sivuihin keskelle kuten kuvassa.9.
Käännä alavara oikein päin ja silitä. Tikkaa läheltä reunaa.
10.
Taita toiselta pitkältä sivulta taskun saumanvara nurjalle ja  tikkaa se yläreunasta kiinni. Silitä loput kolme reunaa saumanvaran verran nurjalle.11.
Neulaa taskukappale laukun vuorin toiselle sivulle kiinni kaavamerkkien kohdalle. Ompele tasku kiinni vuoriin läheltä reunaa. Voit halutessasi mitata puhelimesi kokoinen väli ja tikkaan tasku oikeasta kohtaa pystysuoralla tikkauksella. Näin saat kaksi erillistä taskua .
12.
Käännä vuorin oikeat puolet vastakkain ja neulaa reunat. Ompele reunat, muista jättää toiselle reunalle kääntöaukko!


13.
Käännä kulmat kuvan muokaisesti, neulaa ja ompele.
14.
Palaa takaisin päälliseen. Aputikkaa vetoketjuosio päälliseen kiinni; Aseta vetoketjuosio ja alavara oikeat puolet vastakkain ja tikkaa reunasta. HUOM! Älä tikkaa aivan reunoihin asti, jätä noin 1cm tyhjää tilaa, katso kuvaa!


15.
Tältä siis laukku näyttää tällä hetkellä. Nyt lisätään tähän vielä vuori. Avaa vetoketju ja aseta vuori vetoketjuaukosta laukun sisään niin, että vetoketjuosio jää päällisen ja vuorin väliin. Oikeat puolet ovat vastakkain. Kohdista vuorin saumat päätyihin, vetoketjujen kohdalle.
16.
Tämä on laukun vaikein osuus. Nyt kärsivällisyyttä, rauhassa hyvä tulee! :)

Neulaa (ja harsi) vuori ja päällinen yhteen kiinni niin, että väliin jää vetoketjuosio. Yhteensä kangaskerroksia on siis kaikkiaan neljä! Kulmat ovat vaikein saada "venytettyä" kohdilleen. Vedä reilusti vuori- ja päällikangasta kulmiin, jotta niihin ei tule ryppyjä suoralla osuudella. Kulmia ommellessa tulee väistämättäkin hiukan ryppyä, mutta käännettäessä laukku oikein päin ne jäävät kauniisti sisäkulmiin. Harsiminen auttaa neulomista.
17.
Käännä laukku kääntöaukosta oikein päin ja sulje vuorin kääntöaukko ompelemalla.18.
Kiinnitä hihnan toinen pää metalliosaan kuvan tavoin ja ompele.
19.
Pujottele hihnan toinen pää metallisen säätimen lävitse. Neulaa ja  ompele hihnan pää kiinni kuvan tavoin.Nyt Bägisi on valmis!

Jäikö jokin asia mietityttämään? Kerro siitä ihmeessä, tehdään näistä yhdessä hyvät ja toimivat ohjeet!Kommentit

 1. Kiitos, kiitos, kiitos! Ihanaa :)

  VastaaPoista
 2. Paljon kiitoksia ohjeesta.

  Nyt penkomaan harjoittelukangasta. Ajattelin tehdä harjoittelukappaleen ilman säädettävää olkahihnaa eli siis suoraan hihna hihnankiinnittimien tavoin kiinni, mahdollista vai ei? Meinasin siis etten turhaan hanki niitä harjoittelua varten, jos vaikka vetoketjunkin kierrättäisi.

  Satsaisi sitten jos ja kun tekee oikean version. Mistä tuollaisia hihnan metalliosia muuten saa hankittua?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onnistuuhan se ilman metalliosiakin. Yksi tapa on sujauttaa hihnan pää suoraan alavaran ja päällisen väliin kohdassa kahdeksan. Se on varmasti se helpoin keino. Toki se onnistuu niinkin, että ompelee päät kiinnittimen tavoin kuten mainitsin. Työniloa ja kiitos sanoista! :)

   Poista
 3. Aivan mahtava ohje! Tätä täytyy kokeilla :)

  Tanja

  VastaaPoista
 4. Jeejee! Kiitos paljon upeasta ohjeesta:)

  VastaaPoista
 5. Huippua! Tätä kokeilen varmasti! Kiitos! <3

  VastaaPoista
 6. Kiitos! Tämä ohje oli tämän päivän paras asia. Selkeä ohje. Nyt sormet syyhyää ompelemaan oma!

  VastaaPoista
 7. Äärettämän suuri kiitos tästä ohjeesta! Nyt vain etsimään sitä täydellistä laukkukangasta:)

  VastaaPoista
 8. Kiitos valtavasti ohjeesta! Tulen varmasti tätä käyttämään jossain vaiheessa kun kiireet helpottavat :)

  VastaaPoista
 9. Kaunis kitos!
  Ostn juuri vahingossa ( !! voitko kuvitella ??) Huutonetistä kangasta, joten se passaa tähän just eikä melkein!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, ihan vahingossa! Minullekkin käy usein noin :) Työniloa!

   Poista
 10. Kiitos! Nyt vain sitä täydellistä kangasta etsimään!!! =)

  VastaaPoista
 11. Oi, onpa ihana laukku! Ja kiitokset kaavasta ja ohjeesta, tätä pitää kokeilla jossain kohtaa ehdottomasti. =)

  VastaaPoista
 12. Vautsi, ihana laukku ja mahtavan paljon olet nähnyt vaivaa, että me muutkin voidaan tehdä ihana laukku! Kiitos, kiitos!

  VastaaPoista
 13. Mahtava ohje! Pääsee heti käyttöön. Laukku on tosi näyttävä sulla! Haluu kans!! :D

  VastaaPoista
 14. Aivan huippuselkeät ohjeet:). Kiitos!

  VastaaPoista
 15. <3 kiitos <3 vasta pikaisesti ennätin tutustua kuviin, mutta malttamattomana jo mietin mistä kankaasta tuon toteutan... tai mistä kaikista kankaista :D

  VastaaPoista
 16. Ihana laukku, kiitos ohjeesta, tai oikeastaan monestakin ohjeesta! :)
  Aurinkoista päivää sinulle!

  VastaaPoista
 17. Wau ihana laukku! Osuin tänne ekaa kertaa ja tulen varmaan toistekin. Ihanaa, että jaat laukun ohjeen, sellaisen haluan minäkin tehdä ;-)

  VastaaPoista
 18. Kiitos jälleen kerran selkeästä ohjeesta :) tuli mieleen, että käytitkö tikkauslankaa? Kestääkö tavanlanka paksua kangasta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! En ole käyttänyt tikkauslankaa, enkä tottapuhuen edes tiennyt sellaisen olemassaoloakaan :) Ihan peruslangalla olen kaikki ommellut eikä vielä ainakaan mikään ole mennyt rikki langan vuoksi.

   Poista
 19. Kiitos erittäin selkeästä ohjeesta. Luulempa tämän avulla osaavani tehdä itselleni uuden laukun. Pakko kokeilla pian.

  VastaaPoista
 20. Siis voi JUMPE! Suurkiitos! Minä otin ja tempasin tänään pojan päiväuniaikaan ja ajattelin, että teenpä testilaukun, ennen kuin saan mieleistä kangasta haalittua. Näin selkeillä ohjeilla testilaukku valmistui alta aikayksikön ja mikä erikoisinta, siis minun tekosteni suhteen, on se, ettei se edes NÄYTÄ testilaukulta. Siis täydellinen onnistuminen! Jihuu, kiitos siis vielä kerran! Ainoa ongelma nyt on, se etten malta odottaa saavani sopivaa kangasta..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa kuulla, että laukku on onnistunut! Se on mullekkin aina onnistuminen kun ohjeesta saa joku apua! :)

   Poista
 21. siis ihan uskomattoman hyvä ohje! kyllä varmasti tule tekemään vielä itselleni tuollaisen!

  suuri kiitos ohjeesta!

  VastaaPoista
 22. Tosi mahtava ja selkeä tutorial, laukkuproggis onkin ollut suunnitteilla jo pidempään, tämä helpottaa mietintämyssyä =)

  VastaaPoista
 23. Kiitos ohjeesta, tulee varmasti käyttöön! :)

  VastaaPoista
 24. Kiitos tästä selkeästä ohjeesta ja kaavoista!! Tekee mieli tarttua tuumasta toimeen!

  VastaaPoista
 25. Mahtavat ohjeet! Kiitos paljon!

  VastaaPoista
 26. Upeaa mahtavaa! Odotukseni palkittiin ja täältähän nämä nyt löytyy. Ihan ehdottomasti tämä menee kokeiluun!

  VastaaPoista
 27. Iiks, hyvältä näyttäää nämä ohjeet, pitäiskö uskaltautua ihan kokeilemaan? :D

  VastaaPoista
 28. Hieno laukku! Tosin jos haluaa tehdä laukusta käytännöllisen aikuiselle, sitä tulee suurentaa ehkä 40 cm X 30 cm?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämän laukun suunnittelin sellaiseksi "joka päivä" -laukuksi. Itse käytän olkalaukkua siis melkeinpä joka paikassa ja joka päivä, joten ainakin omaan käyttööni tämänkokoinen on juuri sopiva, ei liian pieni, mutta ei liian suurikaan. Laitoin loppuun vielä kuvan, jossa näkyy hiukan minkäkokoinen laukku on. Toki tätä voi tästä sitten muokata omaan makuun sopivammaksi, laskemalla uudet mitat ja esim. lisätä vetoketju tasuja ym. :)

   Poista
 29. Onko joku saanut tulostettua kaavat niiden oikeassa koossa??? Itse en saa. Mielestäni kaavojen muuttaminen on aina ompelemisessa se hankalin ja aikaavievin juttu...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tulostinasetukset ovat kaikilla koneilla hiukan erilaiset, joten siihen on vaikea vaikuttaa.

   Voisit tarkistaa onko tulostusasetuksissa sellaista kohtaa kuin "sovita paperille" tai jokin muu vastaava. Ota tuosta kohdasta ruksi pois eli älä sovita mihinkää vaan tulosta juuri sellaisena kuin se on. Älä leikkaa paperista mitään pois vaan teippaa nämä neljä A4:sta kiinni toisiinsa (älä laita papereita päälletysten) Piirrä kaavaperille kaavat uudelleen kokonaisina. Auttoiko asiaa?

   Poista
 30. Hei! Sain tulostettua ja ompelinkin laukun jo Marimekko-kankaasta. Hieno tuli! Vuorin ompeleminen oli hankalinta, mutta onnistui sekin!

  VastaaPoista
 31. Hieno laukku ja kiitos yksityiskohtaisista ohjeista! Printtasin kaavat ja toivottavasti saan pian laukun alulle. Kiva, kun tuossa lopussa on kuva, minkä kokoinen laukku on olalla. Luulen, että se on ainakin itselleni ihan sopivan kokoinen.

  VastaaPoista
 32. mainiot ohjeet! Ja miten sopivasti, olisinkin juuri kevätlaukun tarvpeessa!

  VastaaPoista
 33. Kiitos ohjeista. :) Teinpä tuossa äsken laukun ohjeiden mukaan, tai no skaalasin etu- ja takakappaleet isommiksi ja samalla sit noi alavarat ja vetoketjupalat ja pidemmän hihnan ja ja ja.... pointti kuitenkin se, et tuo vuorikangas vois olla ehkä toimivampi jos sen kiinnittäisi siihen laukun yläreunoihin ennen kuin ompelee alavaran kiinni ja kääntää ja tikkaa sen yläreunan? Olis ehkä helpompi ommellakin... näin niin kuin jälkeenpäin mietiskeltynä. Mut muuten hyvä ohje kyllä, kiitos. :) Ja selkeät kuvat oli hyvät. Et hyvä laukku tuli kuitenkin, kiitos ohjeista ja inspiraatiosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos hyvästä vinkistä! Pitää oikein kokeilla miten tuo homma menisi ehdottomallasi tavalla. :)

   Poista
 34. Niin ja ei tuommoiseen laukkuun tarvitse kuin yhden kumpaakin solkea. :) Eli ompelee olkahihnan toisen pitkän päädyn kiinni toiseen sivuun ja toiseen sitten tuon hihnanpidikkeen ja sit pujottelee ja ompelee sen välipalikallisen rilluttimen sit siihen pidempään nauhaan kiinni. Kattelin vaan kun semmoiset oli valmiiksi jo kotona ja marimekon laukussanikaan ei kolmea solkea ollut, niin päättelin et kyl sen on kahdellakin sit onnistuttava. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinhän se onnistuu myös kahdella tai vaikkapa kokonaan ilman, mutta silloin sitä ei voi tietysti säätää. Minulla sattui olemaan kolme joten tuli laukku jossa molemmat reunat on yhteneväiset. Ja voi tehdä laukun esim. ilman sisätaskujakin. Tuosta ohjeesta voi hyvin kehitellä sitten omiin tarpeisiin sopivan laukun. :) Kiitos tuostakin ideasta! :)

   Poista
 35. Kiitos huippuhyvästä ohjeesta! Laukku valmis ja hieno tuli! :)

  VastaaPoista
 36. Kiitos ohjeesta! Yksi laukku on ommeltu ja toinen odottaa leikattuna ompelua. Tosi nopeasti tuli valmista ja ohje on tosi hyvä. :D Poika tuli tosi onnelliseksi omasta laukusta...

  VastaaPoista
 37. Kiitokset ihanan selkeästä ohjeesta!! Ensimmäinen laukku valmistui jo, seuraava suunnitelmissa ;)

  VastaaPoista
 38. Kiitos tosi hyvästä ohjeesta! Hyvin onnistui minun kesäkassi.

  VastaaPoista
 39. Todella loistava ohje, kiitos!! Juhannuspäivänä syntyi oma Bägi :)

  VastaaPoista
 40. Loistava sanallisen ohjeen ja kuvan yhteispeli! Parissa kohtaa piti miettiä ja kerran purkaakin, mutta se oli ompelijan vika. Sen huomasin, että jos arpoo, laittaako kovikekangasta vai ei, kannattaa laittaa.
  Helteistä kesää!

  VastaaPoista
 41. Kiitos ohjeesta! Vakiolukijani Leppis vinkkasi tästä ohjeesta ja sain häneltä linkinkin. Olen täystumpelo mitä käsitöihin tulee, mutta olet tehnyt kyllä niin ansiokkaat ohjeet, että näillä voisin vaikka onnistuakin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kävin katselemassa blogiasi ja luin keskusteluanne ja oli ihana nähdä, että ohjetta on käytetty ja etten tehnyt tätä turhaan! Kiitos kommentistasi! :)

   Poista
 42. Ihana laukku! :D Kiitos, kun jaat sen! Pitänee tulostaa huomenna töissä kaavat! :)

  VastaaPoista
 43. Kaunis kiitos tämänkin ohjeen tekemisestä! Laukusta tuli oikein hyvä. En onnistunut löytämään suorakaiteen muotoisia hihnanpidikkeitä, mutta renkaillakin tuli oikein hyvä. Tietysti hihnan pidikkeet menee ruttuun, mutta ei se käyttöä haittaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oleppa hyvä. Ihanaa jos tulee käyttöön. Ohjetta voi tietysti muokata omanmielen mukaan. Ja nuo renkaat sopivat varmasti vallan mainiosti.

   Poista
 44. Kiitos! Mulla on ohuehkoa, kiiläväpintaista mustaa nahkaa ja aivan palan innosta päästä tekemään siitä tällaisen laukun! Vuorikankaaksi olis kiva valita joku pirteän värinen kangas.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vau! Olisi ihanaa nähdä millainen laukusta tulee nahkaisena versiona. :)

   Poista
 45. Niinpä :). Nahkaneula täytyisi hankkia. Voi olla todella hankala saada nahkaa ommeltua siististi, kun koneessa on vain alasyöttö. Tikkaukset kannattaa varmaan jättää tekemättä, mutta saumanvarat voi liimata niin, että saumat saa paremmin "auki". Päässä pyörii ajatuksia, mutta pääsenkö toteutusasteelle -siinäpä se!

  VastaaPoista
 46. En ole koskaan kommentoinut yhtäkään blogia, mutta nyt oli aivan pakko! Kiitos erittäin selkeästä ohjeesta! Tämä ohje oli juuri sitä, mitä etsin. Teen usein laukkuja "omasta päästä", mutta nyt tarkoitukseen varatun Marimekon (kauhean kalliin) kankaan leikkaaminen "summassa" vähän hirvitti... Ihanaa, ettei tarvitse tehdä harjoituskappaleita, kun joku on jo testannut mallin. Ja tehnyt vielä näin upeat ohjeet! Näitä voisin hyödyntää käsityön opetuksessakin ja näyttää suoraan yläkoululaisille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti laukkusi onnistuu! Nuo kalliimmat kankaat saavat myös minut hiukan jännittämään. :) Miten hienoa kuulla, että aineisto sopisi myös opetukseen. Kiitos kommentistasi!

   Poista
 47. Hei. Olen aloitteleva ompelija, joten kysyn, pitääkö vuorikankaista tehtyihin osiin myöskin lisätä saumavara? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, myös vuorikankaisiin lisätään samankokoiset saumanvarat. :)

   Poista
 48. Suurkiitos tästä ohjeesta! Tarvitsen vetoketjullisen kesäkäsilaukun matkalle ja lähdin googlen avulla etsimään, sattuisiko netistä löytymään ompeluohjetta. Heti ensimmäinen osuma tärppäsi :) Tämä on juuri täydellinen minun tarpeeseeni. Kangaskin on jo valmiina, nyt vaan toivon että ehtisin ompelemaan tämän ennen matkaa...

  VastaaPoista
 49. Ostin Marimekosta Siirtolapuutarha-kangasta. Mitä voisin tehdä siitä, kangasta on metri. Kallis kangas, eikä raaskisi jättää pölyyntymään kaappiin.

  VastaaPoista
 50. Kiitos paljon ohjeesta! :) Ostin juuri Vallilan Kettukarkki kangasta ja siitä sitten joku päivä vielä Bägi tulee :D

  VastaaPoista
 51. Kiitos!! Olen yrittänyt niin pitkään jo netin syövereistä kaivella, että löytyisikö noviisiompelijalle ohjetta laukkuun. Lapsoset tarttevat uudet, suht näppärän kokoiset hoitolaukut. Ja ennenkaikkea en ole ommellut oikeastaan mitään sitten yläasteen, puikot toimivat paremmin mun käsissä. Yritän tätä joskus, ehkä yritän myös lisätä pari taskua.

  VastaaPoista
 52. Ihana laukku, tätä haluan kokeilla. Mutta linkkiä kaavoihin en löydä vaikka rullaan ylös ja alas :( . Voitko auttaa?
  Tiina

  VastaaPoista
 53. Hei! Ja anteeksi kun vastaus on kestänyt, kommenttisi oli mennyt tuonne roskapostin puolelle jostain syystä. Linkit kaavoihin löytyy juuri sieltä missä se lukee. Eli kun painat sanaa "osa1" alkaa se lataamaan koneellesi osaa 1. Eli voit ladata kaavat noista sanoista. :)

  VastaaPoista
 54. Onkohan sinulta tulossa joitain uusia ohjeita lähiaikoina? Viimeisimmästä on jo aikaa... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kovasti on kiireitä nykyään, mutta voisin ottaa asiaksi keksiä jonkin pikkuprojektin ;)

   Poista
 55. Milloin laitat jonkin uuden ompeluohjeen sivuillesi? :)

  VastaaPoista
 56. Upeat ohjeet laukkuun! Näillä oli helppo onnistua ja nyt olalla keikkuukin Marimekon mustavalkoisesta kuosista ommeltu ihanuus. Kiitos Sinulle selkeistä ohjeista!! :)

  VastaaPoista
 57. Hei! Onpa ihana laukku!Aloittelevan "ompelijan" tyhmä kysymys: käyttikö ihan tavallista neulaa, vai (paksuimmissa kohdissa) esim farkkuneulaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa Hanniliini! Olen ommellut tämän normaalilla neulalla. En ole itseasissa koskaan joutunut vaihtamaan neulaa kuin silloin kun on katkennut. :)

   Poista
 58. Kiva laukku ja hyvät ohjeet! Tosin tein ihan omilla mitoilla ja hieman eri mallisenkin mutta hyviä vinkkejä sain, varsinkin tuo vetoketjun ompelu oli haastavaa eikä olisi onnistunut ilman ohjettasi. Kiitos!

  VastaaPoista
 59. Suuret kiitokset selkeistä ohjeista! Vaikka itse tein hivenen erimallisen laukun (ilman vetoketjua, laukulle kansi ja magneettinapit ), sain paljon apua näistä ohjeista :)

  VastaaPoista
 60. Moi, täällä aloitteleva ompelija kyselisi että lisätäänkö taite kohtiin myös saumanvaraa? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! Taitekohtiin ei tule saumanvaroja. Saumanvarat tulevat vain reunoihin jotka ommellaan.

   Poista
  2. Kiitos paljon! :)

   Poista
 61. Kiitos vielä hyvästä ohjeesta tätäkin kautta. Ihana laukku tuli, ja varmasti ei jää viimeiseksi! Käy kurkkaamassa lopputulosta Virkkuumania -blogissa :)

  VastaaPoista
 62. Kiitos Emmi loistavasta ohjeesta! Todella pitkään oli työlistalla ja nyt tuli vihdoin tehtyä. Tuli ihan suosikkilaukku <3 Kiitoksia! http://villajavilla.blogspot.fi/2016/03/kompottia-kolmessa-muodossa.html

  VastaaPoista
 63. Kivalta näyttää,,lähden ostamaan kangasta!

  VastaaPoista
 64. Hei! Eroaako 1. etu-ja takakpl. mitenkä 7.vuorista? Pienellä läppärillä yritän katsoa, enkä kaavoistakaan osannut niitä erotella. Jos 1. tulee taitteelta, niin mitenkä niitä tarvitsee silloin 2kpl.? Tosiaan tässä vasta leikkaan kaavoja, en ole vielä ohjeita niin tarkasti lukenut...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Osaa 1 eli etu- ja takakappaletta leikataan 2kpl päällikankaasta, eli ei taitteelta. Vain vuoriosa leikataan taitteelta ja yhtenä kappaleena. Päällinen ja vuori siis näyttävät erilaisilta. Päälliosaan tulee pohja ja sivu erikseen, joka löytyy numerolla 4. Toivottavasti selvensi yhtään :)

   Poista
  2. Kiitos, jatkan huomenna. Huomasin juuri tuossa kommentin, että paperit vierekkäin, ei päällekkäin, joten pitää sekin vielä käydä läpi. :D Ohjeiden lukutaito ei ole mulla paras mahdollinen.

   Poista
  3. Kiitos ohjeesta. Harjoituslaukku näkyy blogissani mirliina@blogspot.fi. Metalliosia ei ollut kotona, joten seuraavaan laitan ne :)

   Poista
 65. Minulla on vähän vissiin puusilmät, mutta en saa kaavasta selvää minkä kokoiset on päälikankaan sivut, en siis saa kaavoista selvää, voisitko kertoa niiden mitat ? Leveys x korkeus niin jospa seuraavalla kertaa onnistuisi.
  Leikkasin ensimmäiseen yritelmään kaksi kertaa vuori sivut ja tajusin vasta koontivaiheessa että joku on pielessä, tulihan siitä pussukka mutta ei bägiä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa! Kai olet ladannut erilliset kaavaosat linkkien kautta? Tuo kuva tuossa suoraan postauksessa oleva, on vain malli siitä miltä kaava näyttää kokonaisuudessaan, eli sitä ei ole tarkoitus tulostaa. Päällikankaan sivujen mitat ovat leveys 30cm x korkeus 25cm. Siihen tulee siis vielä sitten sivut ja pohja, jotka tuovat kassille kokoa lisää. Toivottavasti tämä selvensi asiaa. :)

   Poista
  2. Heippa! Kai olet ladannut erilliset kaavaosat linkkien kautta? Tuo kuva tuossa suoraan postauksessa oleva, on vain malli siitä miltä kaava näyttää kokonaisuudessaan, eli sitä ei ole tarkoitus tulostaa. Päällikankaan sivujen mitat ovat leveys 30cm x korkeus 25cm. Siihen tulee siis vielä sitten sivut ja pohja, jotka tuovat kassille kokoa lisää. Toivottavasti tämä selvensi asiaa. :)

   Poista
 66. Kiitos mitoista <3 nyt onnistuu.
  Latasin kyllä nuo erilliset kaavat, mutta jokin meni varmaan pieleen....

  VastaaPoista
 67. Heips, kiitos mahtavasta kaavasta, tässä mun pari kokeilua sun kaavalla :)

  http://www.naiseudenvoima.com/tinna-masentunut-mutsi/kun-maailmanmeno-ahdistaa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa! Hienoilta näyttivät bägit ☺️👍

   Poista
 68. Hei! Hieno laukku ja hyvin seikkaperäiset ohjeet olet jaksanut laittaa :), kiitos. Ensimmäistä laukkua ompelemassa, kun tuli akuutti tarve kangaslaukulle eikä kaupasta ole löytynyt mieluista.

  Olisi kysyttävää noista hihnan ja hihnan pidikkeen leveyksistä. Onko kaavoissa mitat saumavaran kanssa näiden kohdalla, vaikka muiden osien kohdalla saumavarat täytyy itse lisätä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa! Kiva kun löysit ohjeen. Myös hihnaan ja pidikkeeseen tulee lisätä saumanvarat. Tsemppiä ompeluun!

   Poista
 69. Suuret kiitokset kaavasta ja ohjeesta! Olipa mukava ommella laukku! Tekisi mieli tehdä tytölle vähän pienempänä, jos vaan onnistuisin pienentämään kaavoja. Kiitos!

  VastaaPoista
 70. Hei! Kiitos mahtavasta maallikko-ohjeesta, nyt jo toinen laukku menossa. Voisitko kertoa, miten vetoketju kannattaa lyhentää? Kuvista katsoin, että olet leikannut sen lyhyemmäksi. Pitääkö se jotenkin "lukita"? Minulla on paksu metalliketju, ylimääräistä jää parikymmentä senttiä, en viitsisi sitä jättää painoksi laukun sisään...

  VastaaPoista
 71. Jos päällikangas keskipaksua ja vuori normi vuorikangasta, niin laitanko molempiin tukikankaan vai vaan päällikankaaseen?

  VastaaPoista
 72. Kiitos hyvästä kaavasta ja tosi hyvästä vuoritusniksistä! Laitoin tereet vahvistukseksi ulkoreunoihin, ja kiinnitin olkahihnan saumaan ja käytin siinä heijastinkangasta.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti