Pussukan teko-ohjeMonet ovat kyselleet, miten näitä vetoketjullisia pussukoita teen, joten nyt vihdoin sain tehtyä kuvallisen opastuksen siitä miten itse teen näitä pikku pussukoita, jos vaikka tästä olisi jollekkin apua ja innostaisi muutkin pussukoita tehtailemaan. Tämä on mielestäni hyvä perusohje ja tätä sitten viemällä pidemmälle ja muuttamalla muotoa ja kokoa voi tehdä melkeinpä mitä vain. Mutta tässä tulee siis ohje ja toivon, että siitä saa selkoa. Ja harmikseni huomasin, että ohjeen ymmärtämisen kannalta valkoinen tausta ja valkoinen vuorikangas ei olekkaan ihan paras yhdistelmä. :)

Oman kaavani voit ladata itsellesi pdf:nä tästä linkistä. Kaavan käyttö sallittu yksityiseen käyttöön.

Pussukkaan tarvitaan päällikangas, vuorikangas ja halutessaan tukikangas sekä 15cm vetoketju (pidempikin käy, mutta leikkaa ylimääräinen pois). Tukikangas antaa pussukalle ryhtiä. Itse käytän silittämällä liimautuvaa tukikangasta, jonka silitän päällikankankaan nurjallepuolelle kiinni.


1. Aseta kaava taitteelle, lisää 1cm saumanvara ja leikkaa kaikista kankaista yksi kappale. Silitä tukikangas kiinni. Jos haluat ommella pussukkaan merkin, tee se tässä vaiheessa, ennen osien yhteen ompelua.

2. Aseta vetoketju ja päällikangas oikeat puolet vastakkain ja lisää vielä vuorikangas oikea puoli vetoketjun nurjaapuolta vasten kuten kuvassa. Vetoketju jää kankaiden väliin. Neulaa ja ompele yläreuna ompelukoneen vetoketjujalalla läheltä vetoketjun reunaa. Huom! Jätä vetoketju auki, jolloin pussin kääntäminen ympäri  lopussa onnistuu.

3.  Käännä reuna oikeinpäin ja ompele yläreunaan halutessasi tikkaus (itse en ole ommellut). Ompele nyt toinen reuna kuten ensimmäinenkin (päällikankaat vastakkain ja toisella puolella vuorikankaat vastakkain).4.  Ompele seuraavaksi sekä päällikankaan, että vuorikankaan reunat. Aloita aina pohjasta ja päätä lähelle vetoketjua, mutta ei kuitenkaan aivan kiinni vetoketjuun. Jätä pienen pieni väli ennen yläreunan suoraa (näin valmiissa pussukassa yläkulmat menevät siististi). Katso lähikuva yhdyskohdista. Muista jättää vuorikankaan toisen sivureunan keskelle kääntöaukko!
5.  Ompele kaikki neljä kulmaa. Itse käytin saumuria, mutta myös ompelukoneen suoralla tämä onnistuu yhtä hyvin.

6.  Käännä pussukka nyt oikein päin vuorissa olevan reiän kautta.7.  Tarkista, että kaikki näyttävät hyvältä, vetoketju toimii ja kulmat asettuvat hyvin paikoilleen.


8.  Ompele vuorissa oleva kääntöaukko umpeen.


9. Vielä silitys ja pussukka on valmis!Mielelläni kuulisin mielipiteitä ohjeesta. Jos et jotain kohtaa ymmärtänyt niin laita ihmeessä kommenttia. Haluan muokata ohjetta mahdollisimmat selkeäksi! :)

Kommentit

 1. Todella selkeät ohjeet, vaikken vielä kokeillutkaan ompelua. Uskon että näillä kyllä onnistuu! Kiitos!

  VastaaPoista
 2. Tätä on odoteltu, täytyykin kokeilla heti sopivan tilaisuuden tultua. Kiitos ohjeesta, tuntuu tässä vaiheessa ihan selkeältä!

  VastaaPoista
 3. Kiitos ohjeesta, tuota pitää kokeilla! =)

  VastaaPoista
 4. Hieno ohje!
  Ohje vaikutti helposti ymmärrettävältä ja selkeältä. Tosiaan sitä valkoista vuorikangasta ei meinannut aina huomata sieltä kuvasta. Tällaisia kuvallisia ohjeita voisi ollakin enemmän, vaikkakin se on työlästä bloggaajalle. Tämähän innostaa vielä enemmän kokeilemaan, vieläkö vanhat ompelutaidot ovat hallussa. ;)
  saara

  VastaaPoista
 5. Kiitos ja kumarrus, loistavat ohjeet =)

  VastaaPoista
 6. Kiitos! Todella selkeät ohjeet. Kassiin pitäisi tuota kokeilla, mutta nyt voisi vaikka onnistua... Tuota vetoketjuasiaa kun olen kauan mielessäni pyöritellyt ja miettinyt kuinka olisi viisainta tehdä... =)

  VastaaPoista
 7. Ihanaa ihanaa, kiitos!! Mä oon kiltisti ootellu lupaamaasi ohjetta ja nyt odotus palkittiin! Jospa tällä sun ohjeella onnistuis paremmin ku omalla... Eli kokeilemaan ku vaan ehtii!

  VastaaPoista
 8. Kiitos, olen miettinyt pussukoiden vuoritusta ja tämä tuli kuin tilauksesta :) Sulla on kyllä silmää kuoseille ja kaikelle :) Tulee hyvä mieli kun blogiasia katselee!

  VastaaPoista
 9. Hyvät ohjeet! Innostaa kyllä kokeilemaan :)

  Sinun blogi on kaikkinensa ihana ilo silmälle ♥

  VastaaPoista
 10. Ihanat kuvalliset ohjeet. Selkeät.

  VastaaPoista
 11. Kiitos ohjeesta! Varmasti kokeilen jossakin vaiheessa!!!

  VastaaPoista
 12. Kiitos ohjeesta se vaikuttaa todella hyvältä! täytyy kokeilla heti huomenna:)

  VastaaPoista
 13. Kiitos ohjeesta! Heti piti ottaa testauksen alle vaikka kaavaa en voinut tulostaa, yritin sitten vain piirtää vetoketjun mittaan sopivan kaavan :)

  Voisiko tuohon kaavaan vielä saada mitata kaikista sivuista? Jos ei ole tulostusmahdollisuutta niin olisi helpompi piirtää.

  Olin kuvitellut että tuollaisen pussukan ompeleminen on mahdottoman vaikeaa, mutta eihän se ollutkaan :)

  Aurinkoista kevättä!

  Tanja

  VastaaPoista
 14. Hienoa, että ohjeesta saa selvää! Ja ihanaa kun voin olla avuksi, tulee super hyvällä mielelle! :)

  Tanja: Lisäsin kaavaan nyt mitat, joten kiitos ehdotuksesta, se olikin hyvä juttu :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei
   Tosi hieno pussukka,
   Voisitko neuvoa miten teen tytölle kännykkälaukun olkahihnalla?
   toi oli tosi hyvä malli mutta haluaisin siihen olkahihnan,
   Miten laitan tähän malliin olkahihnan?

   Poista
 15. Hyvä ja selkeä ohje! Heti alkoi syyhyttämään että pitää kokeilla pussukka pyöräyttää. Kiitoksia!

  VastaaPoista
 16. Kiitos, juuri tätä olen kaivannut. Avaruudellinen hahmottamiskykyni lähenee nollaa mutta tämän ohjeen ymmärsin! Jes, tulen kokeilemaan!

  VastaaPoista
 17. Kiitos kun jaoit ohjeen. Ohje on jopa niin helponnäköinen että itsekin uskaltaudun kokeilemaan. :)

  VastaaPoista
 18. Kiitos hyvästä ja selkeästä ohjeesta! Heti piti kokeilla ja tuotos löytyy blogista...

  Kaltaisiani ompelutampioita ajatellen, ohjeessa kannattaisi ehkä mainita, että vetoketju kannattaa jättää auki ommellessa. Oli vähän hankalaa kääntää pussukkaa ja yrittää sitten aukaista vetskaria nurjalta puolelta :D Etenkin ku vetoketjuni oli vanha...

  VastaaPoista
 19. Kiitos !
  Minäkin odottelin kieli pitkänä tätä ohjetta, tulostan talteen.

  VastaaPoista
 20. Kiitos ohjeesta! Tässä joku päivä mietin, että olisi kiva, jos jossain käsityölehdessä selitettäisiin miten näitä pusseja tehdään, mutta loistavaa että sinä sen teit. Pidän muutenkin kovasti sivuistasi.

  VastaaPoista
 21. Kiitos vielä ohjeesta; muutama on tullut ommeltua jotta voi antaa kummilapsille lahjaksi kun syntymäpäiviä on tulossa useammat :)

  Me otettiin ohje käyttöön myös äitienpäivää varten. Lapset piirtävät valkoiselle vahvalle lakanakankaalle kangasliiduilla ja sitten minä hoidan ompeluhommat. Mummit saavat sitten pussukoita, isonsin vähän kaavaa niin voi tehdä useamman kokoisia pussukoita. Ja tottakai lapset halusivat tehdä pussukat myös itselleen, sisälle laitettiin PUL-kangasta.

  Tanja

  VastaaPoista
 22. Todella hyvä ohjeistus! Itselläni on pussukoiden tekemisessä tuottanut ongelmia juuri tuo vetoketjun kulmareunat! Nyt ohjeesi perusteella ymmärsin kuinka reunoista saa siistit! Kiitos ohjeesta

  VastaaPoista
 23. Ihana ohje! Multa myös puuttuu avaruudellinen hahmottaminen täysin, en oo uskaltanut kokeilla tällaista kun ryssin välillä pussilankanankin ompelun! Jos nyt onnistuis...

  VastaaPoista
 24. Hyvät ohjeet sinulla! Meilläkin on innolla ommeltu samanmallisia pussukoita ja olen pähkäillyt vetoketjun ompelun kanssa. Kaavat sain viime vuonna synnäriltä saamastani Liberon näytepurkkipussukasta. Purin vain äklön nailonpussin auki ja käytin sitä kaavana. Helppoa ja kaavakin on kestävä.

  VastaaPoista
 25. Iso Kiitos selkeästä ohjeistuksesta! Sekä vuoritus, että vetoketjun ompelu olivat mulle uusia kokemuksia, vaikka ikää on jo yli 30...

  Paras tunnustus oli, kun ompelija-äitini kehui lopputulosta moitteettomaksi! Tätä ennen olen aina jättänyt nuo "muka vaikeat" ompelut hänelle :)

  VastaaPoista
 26. Kiitos todella selkeistä ja ymmärrettävistä ohjeista! Ihana villakoira-pussukka syntyi helposti ilman hampaiden kiristystä :-)
  Olisipa hauskaa saada lisää yksityiskohtaisia ompeluohjeita pikku lahjoihin......

  VastaaPoista
 27. Mielestäni selkeä ohje, tosin ensimmäiseen kokeiluun en saanut vetoketjun päitä aivan priimoiksi, mutta jäipähän varaa parantaa. Kiitos ohjeesta, kuten monelle muullekin, apua oli erityisesti tuon vetoketjutuksen suhteen.
  t. Riikkakp

  VastaaPoista
 28. Kiitos ohjeesta! Täytyypäs kokeilla, onnistunko??!! Kesäiset terkut Reininmaalta (Rheinland-Pfalz) Lounais-Saksasta!! nimimerkillä "porilainen minäkin" = porissa syntynyt ;)

  VastaaPoista
 29. Toinen porilainen kiittää hyvästä ohjeesta. En nyt ihan täysin ohjeistustasi noudattanut, mutta melkein. Huomattavasti parempi tuli kuin ilman ohjeita.

  VastaaPoista
 30. Kiitos ohjeesta! Toimii ja onnistuin! :)

  VastaaPoista
 31. Kokeilen ehdottomasti ohjetta, kunhan löytyy sopiva kangas!!! Kiitti ohjeesta! :)

  VastaaPoista
 32. Kokeilen. Kyllä näillä ohjeilla selviää. =)

  VastaaPoista
 33. Kiitos myös täältä! Sain ohjeilla tehtyä oikein kivan synttärilahjapussukkan vauvakaverille.

  Käy kurkkaamassa, sinullebykatja.blogspot.com :)

  Onnistuin sähläämään ekan viestin :D

  VastaaPoista
 34. Kiitos ohjeesta, nyt on kokeiltu! :D Ja lisää pitää varmaan tehdä...

  VastaaPoista
 35. Kiitos ohjeesta! Meidän versio on tällainen http://elamantapaidiootti2.blogspot.com/2010/09/pikku-pussukka.html

  VastaaPoista
 36. Kiitos todella paljon hyvästä ja selkeästä ohjeesta! aloittelijakin onnistui:)

  VastaaPoista
 37. Kiitos kaunis hyvästä ja helposta ohjeesta! Pussukan teko onnistui mainiosti!

  Ja muuten,sulla on tosi ihana blogi ja tätä on ilo lukea! :)

  VastaaPoista
 38. Minäkin kokeilin ja heti jäin koukkuun :). Kiitos hyvästä ohjeesta!

  VastaaPoista
 39. Tänään syntyi ensimmäinen pussukkani ja ohjeena tämä. Niin hienoa kun toiset jaksaa opastaa ja kuvata! Kiitos! Ohje oli hyvä ja selkeä!

  VastaaPoista
 40. Kiitos selkeästä ohjeesta! Eilen syntyi ensimmäinen, mutta ei varmasti viimeinen pussukka!!

  VastaaPoista
 41. Ohje on testattu ja erinomaiseksi havaittu ;) Kiitos ;)

  VastaaPoista
 42. Mielettömän hyvä ohje! Voisikin kokeilla tehdä ja käyttää noita kaapissa olevia kankaita pois :o)

  VastaaPoista
 43. Kokeilin kanssa pussukkaa <: kuinkahan kun tein tuohon tuon tikkauksen jota sinä et tehnyt, kuinka ompeleen saa vetoketjun lähelle nätisti? minulla se ei onnistunut. olisi siis varmaan parempi tehdä ilman tikkausta..?

  VastaaPoista
 44. Kiitos ihanan helposta ohjeesta! Marimekon kankaasta syntyi paljon suloisia pussukoita joululahjaksi ystäville ja sukulaisille... :)
  -Memmu-

  VastaaPoista
 45. Kiitos selkeästä ohjeesta! Pussukka valmistui nopeasti ja vaivattomasti!

  VastaaPoista
 46. Olin epätoivoinen miten onnistuisin pikku pussukkojen ompelusta ja löysin hienon ohjeesi. Pussukka onnistui hyvin, ilman vetoketjujalkaa, jalka oli hukassa! ;) Lämmin kiitos taitavalle ohjeistajalle.

  VastaaPoista
 47. Kiitos ohjeesta! Kokeilen ja bloggaan, jos saan siistin version aikaiseksi. Harjoittelukappaleissa vetoketjujen päät jäivät vielä irvistämään.

  VastaaPoista
 48. Kiitos hyvästä ohjeesta! Pussukka onnistui helposti sen avulla. Näitä pitää tehdä lisää ja eri kokoisia... :)

  VastaaPoista
 49. Aivan mielettömiä pussukoita sulla! Huumaannuin. Ihmettelin, miten olet saanut niin tavattoman kauniin sileitä pussukoiden pinnoista. Tukikankaassa sen salaisuus. :) Taidan kokeilla itsekin sitä.
  Blogisi pääsee ehdottomasti Suosikki-kansioon.

  Innoissansa, Miiru

  VastaaPoista
 50. En olekaan tänne ennen eksynyt, mutta sähän teet aivan ihania pussukoita! :)

  VastaaPoista
 51. Suuri kiitos ohjeesta! Sain ensimmäistä kertaa pussukasta 'oikean' näköisen ilman että sisäpuoli on epäsiisti tai vetoketju ei sovi..
  Nyt ostaan kaikkia ihania vuorikankaita ja tekemään suurempi!

  VastaaPoista
 52. Oon tosi tykästyny tähän ohjeeseen. Sain aikaseksi sillä kaksi erikokoista pussia ja olo on onnistunut! Kiitos, että viitsit nähdä vaivaa ohjeen tekemiseen.

  Olen muuten laittanut ohjeestasi maininnan blogiimme.

  VastaaPoista
 53. Tein ekat pussukat opastuksesi mukaan. Hienoa, että olet viitsinyt kuvata tänne yksityiskohtaisen ohjeen.
  Täällä Ulvilalainen isoäiti myös bloggailee jotakin vaatimatonta... minut ja pussukat löydät täältä: http://mamunmaailma.blogspot.com/. Kiitos suurenmoisesta ohjeestasi!

  VastaaPoista
 54. Kiitos todella paljon ohjeesta ja kaavasta. Tosi selkeät ohjeet ja helppo ja nopea tekoinen tämä pussukka kun kokeilin =) Laitoin linkin tähän ohjeeseen postauksessa jossa pussukan esittelin.

  VastaaPoista
 55. täytyy olla hyvä ohje,koska minäki ymmärsin ja sain tehtyä tästä kivan pussukan itelleni..

  kun ompelet yläkulman,niin ompeletko siis esim. vuorikankaan puolelta ja siitä vetoketjun päältä sinne päällykankaan puolelle? en saanu kuvasta selvää,mutta ite tein niin ja tuli ihan ok:n näköinen (toki parantamista vielä...)

  iso kiitos kuitenkin ohjeesta,eipä olis muuten tullu varmaan koskaan edes kokeiltua ilman näin selkeää ohjetta! :)

  VastaaPoista
 56. Täytyy kans kehua ohjetta; arviolta piirsin tuon kuvan mukaan kaavat, kun tulostin ei toimi tällä hetkellä ja tuli oikein hyvä pussukka! täytyy käydä ostamassa lisää vetskareita jotta saa jouluksi lahjoja ;)

  kiitos loistavasta ohjeesta!

  VastaaPoista
 57. Marppa: Jos ymmärsin kysymykses oikein niin en ompele vetoketjun päältä vaan jätän noin puol senttiä tyhjää tilaa ennen vetoketjua. Tuo pieni väli antaa hyvin tilaa kulmalle kun se käännetään oikein päin. :)

  Ja mukavaa että ohje on ollut avuksia monelle!! :)

  VastaaPoista
 58. Joo,ymmärsit oikein ja minä ymmärsin ohjeenkin seuraavana päivänä,ku olin tarpeeks monta pussukkaa tehny :) Ja niinhän se tuossa ohjeessa oli,että "Jätä pienen pieni väli.." mutta minä en sitte ymmärtäny,että millon se pieni väli ommellaan umpeen ;) ja sitähän ei sitte ommeltu ollenkaan.. Mutta nyt taas pussukoita tekemään.. :)

  VastaaPoista
 59. Kiitos ohjeesta, lopulta sain pussukan tehtyä. Tosin en tietenkään tehnyt täysin ohjeen mukaan vaan tein sen kokoisen pussukan kuin kangasapala sattui olemaan. Mutta kuva kuvalta kävin ohjettasi lukemassa ja seuraava pussukka tuleekin jo lennossa, luulen.
  Vetoketjun kääntymisväli on minulle hiukan mysteeri, mutta selvinnee tehdessä!

  VastaaPoista
 60. Ihanaa! Paljon kiitoksia tästä ohjeesta. Ihanaa kun joku jaksaa ajatella meitä ei niin näppäriäkin ja jakaa hyvät ohjeensa :)

  VastaaPoista
 61. Hyvä ohje, nopeasti valmistuva pussukka. Kiitos tästä, tällä mennään tänä jouluna ne ihmiset joille ei oikein tiedä mitä antaisi =)

  VastaaPoista
 62. Kiitos loistavasta ohjeesta! Katselin ja tallensin sivun konelle, kunnes eilen oli vapaapäivä ja innostuin.. tein siltä istumalta 8 pussukkaa, viimeisimmissä aloin soveltaa ohjetta, vähän lisää korkeutta, vähän lisää leveyttä jne. Kiva ohje, näitä lisää!

  -katja

  VastaaPoista
 63. Kiitos paljon ohjeesta! :) Tein pussukan ja laitoin kuvan minun blogiin. Varmaan teen lisääkin.

  VastaaPoista
 64. heippa!
  Uskomaton, että löytyy näin viitseliäitä ihmisiä et jaksaa ohjeistaa ja auttaa ompelujutuissa alkutaipaleella olevia ihmisiä, Suuret kiitokset selkeästä ja hyvästä ohjeesta. Eräski pussukka on tullut hurautettua..
  -eLLi

  VastaaPoista
 65. Hieno ohje, kiitos! Ainakin näissä miun tekemissä jäi vuorikangas vähän pullottamaan ikävästi ja vuorikangas tunki vetoketjun väliin. Pari pussukkaa kokeiltuani tein vuorikankaasta pikkasen pienemmän (0,5 cm saumavaroilla) niin se asettui siististi.

  Ensimmäisessä pussukassa meinas menna hermot lankojen päättelyyn, kun ei ole saumuria ja pitää siksakilla huolitella reunat. Seuraavaa pussukkaa varten keksinkin siksata ympäri sekä päällyskankaasta että vuorikankaasta leikatut palat heti ensimmäiseksi. Säästää hermoja varsinkin sivusaumoja ja pohjakulmia päätellessä.

  Ihastuin vallan noihin aplikointeihin. Pitää vähän testailla niitäkin. Tämä helppo pussukkaohje sai minut innostumaan ompelusta monen vuoden tauon jälkeen, kiitos kaunis!

  VastaaPoista
 66. Kiitos ohjeesta! Tällä ohjeella olen ommellut ihan ensimmäiset vetoketjuni ja pussukkani. (Vaihtelevalla menestyksellä ;) )

  Seurannut olen jo jonkin aikaa, mutta viimein kirjauduin myös ihan viralliseksi lukijaksi. Samalla voisin toivottaa tervetulleeksi vierailulle ihan uutukaiseen blogiini! Sieltä löytyy sullekin jotain ;)

  VastaaPoista
 67. Iso kiitos ohjeesta :) etsiessäni pussukan ohjetta löysin blogisi ja wau :)ihania töitä ja aivan upeita kankaita.

  T.Piia

  VastaaPoista
 68. Sain juuri puussukan valmiiksi. Se on aivan mahtava!
  Kiitos siitä. En olisi voinut tehdä näin hienoa pussia,
  ellei opettajani olisi löytänyt tätä blogia.

  VastaaPoista
 69. Kiitos ohjeesta! Sain pojan kerhotädeille ja sedälle hienot ja helpot kiitoslahjat.

  VastaaPoista
 70. Mainio ohje, kiitos! Mulla on ollut pussukan tarpeet jo kauan, mutta ei hajuakaan miten vetoketju ommellaan. Tämän ohjeen ansiosta tirppa-pussukkani on nyt valmis!

  VastaaPoista
 71. Kiitos ohjeesta! Ensimmäinenkin versio onnistui, eikä muuten ois ilman ohjetta taatusti onnistunut! :)

  VastaaPoista
 72. Mainio ohje ja sattui tarpeeseen. Sain kivat lahjat kouluun. Käy katsomassa http://3kotimaata.blogspot.co.uk/

  VastaaPoista
 73. Kiitos kovasti hyvästä ohjeesta. Olen jo pitkän tovin aikonut kokeilla ohjetta, mutta aina on jäännyt. Nyt tuli eteen hyvä syy. Voit käydä kurkkaamassa osoitteessa http://neulaillen.blogspot.fi/2012/07/kiitokset-ihanille-paivakodin-tadeille.html

  VastaaPoista
 74. Hyvä ohje, kiitos siitä! Testasin myös pussukkaa, täällä lopputulokseni: http://tuplaemontohinat.blogspot.fi/2012/07/itsetehtya-lahjaksi.html

  VastaaPoista
 75. Kiitos hyvästä ohjeesta! Farkut vetoketjuineen pääsivät myös tällä kaavalla uusiokäyttöön ja minä sain kivan meikkipussukan! :)

  VastaaPoista
 76. Tää on kyllä ohjeista parhaimmistoa!! Monen monta pussukkaa on jo tullut ommeltua näillä opeilla ja moni pussukka tekee syntyään vielä pukinkonttiin tulevaksi jouluksi. Kiitos siis tästä!!

  VastaaPoista
 77. Eikö tuo kaavassa oleva pohjan leveys pitäisi olla kerrottuna kahdella, eikä jaettuna kahdella? Tuplahan siitä tulee jos 2 3cm osiota on vierekkäin??? Aion kokeilla tällä ohjeella, mutta tuo hämmensi aloittelijaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Pohjan leveys määritellään juurikin tuohon tapaan, miten sen olen kaavaan kirjoittanut. Jos esim. pohjan leveydeksi halutaan 10cm, tulee sivuosien olla 5cm. Kun nämä yhdistetään tulee pohjan leveydeksi se 10cm.

   Poista
  2. Joo näinhän se on. Maalaisjärjellä tajusin heti, että pohjan leveys tulee siitä, että 2 sivuosaa laitetaan vierekkäin, mutta aloin laskemaan tuota yhtä sivuosaa jaettuna kahdella ja ajattelin onko merkinnässä mennyt kerto- ja jakolasku sekaisin, vaikka oikeinhan se oli merkitty :) Nyt on syntynyt jo 2 hienoa pussukkaa, toinen isompi ja toinen pienempi :)

   Toisen pussukan tein niin, etten leikannut valmiiksi kulmiin ollenkaan noita pohjan leveys-kulmia, vaan ompelin pussun litteäksi ja lopuksi vasta taitoin kulmat vastakkain ja leikkasin sitten kulmasta ylimääräisen pois, näinkin se onnistui.

   Poista
 78. Ompelin pohjasta alkaen pussin umpeen, niin, että kun käänsin oli kulmissa ihme kulmiot, pussi muistutti pikkuhousuja :D "aloita pohjasta"... Onneksi jonkinaikaa mietittyäni tajusin, että nuo kulmat pitää ommella vastakkain eikä ommella ensin pohjaan saakka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet oikeassa, että asiasta voisi olla maininta itse tekstissäkin, mutta kun ekaksi ohjeen lukee ja katsoo kokonaan läpi, huomaa miten pussukka on tehty. Kuvat kertovat tässä tapauksessa enemmän kuin sanat. Ommellessa kannattaa aina lukea ohjeet loppuun asti ennen kuin aloittaa. Sen olen oppinut itse ainakin kantapään kautta :)

   Poista
  2. Joo ohjeet luin muutamaan kertaan, mutta aloittelijalla on vielä hieman vaikeuksia muodon ja avaruuden hahmottamisessa näissä hommissa. Onneksi erehdyksen ja lopulta onnistumisen kautta oppii parhaiten :D

   Poista
  3. Niinhän se taitaa olla joka asiassa :)

   Poista
 79. Suuret kiitokset! Aivan loistava ohje, tällä sain kerrankin vetoketjun menemän nätisti pussukassa :)

  VastaaPoista
 80. Tämä ohje oli epäselvä aloittelijalle, muutamia suuria puutteita. Muutaman erehdyksen jälkeen oli lopputulos kuitenkin hyvä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olikohan nuo erehdykset juurikin yllä olevia? Jos ei niin mielellään tietäisin mitä puutteita sieltä löytyi niin osaisin korjata :)

   Poista
  2. Huippuhyvä ohje vähän tumpelollekin. Työ onnistui!

   Poista
 81. Aivan mainio ohje!!pussukoita ja vekkipussukoita n.20 tehtailtu,jospa niitä kehittyneimpiä ilkeäisi jopa pukinkonttiinkin sujauttaa.Kaikkein mukavinta,että ompeluinnostus vaan kiihtyy,kun äkkinäinenkin oppii uutta...kiitos hyvien ohjeiden&mallien!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvää joulua kaikille ompelijoille ja heille,jotka "joutuvat"ompelukoneen hurinaa kuuntelemaan!!tuttavat ja työkaverit tulivat ostaneeksi pukinkontteihinsa kaikki väsäämäni pikkupussukat ja vekkipussukat..iloinen mieli myös ompelijalla, taas vähän euroja jemmassa, jotta voi tilata uusia ihania ompelutarvikkeita,esim.Buttinette on oikea ompelijan "taivas"...

   Poista
 82. Tosi selkeät ja hyvät ohjeet. :)

  VastaaPoista
 83. Ihanaa, kun löysin tämän ohjeen, täytyy kokeilla heti kun ehdin!! Kiitos!

  VastaaPoista
 84. Kiitokset kovasti ohjeesta! Et usko kuinka nämä auttavat aloittelevaa ompelijaa :)

  VastaaPoista
 85. Kiitos ohjeesta, ensimmäistä kertaa tein tämmöisen pussukan! Pussukka tuli valmiiksi mutta jotenkin onnistuin saamaan kaikki saumat näkyviin tuonne pussin sisäpuolelle :DD en ilmeisesti ihan sisäistänyt tuota kääntöaukon tarkoitusta..

  VastaaPoista
 86. Yritän tehdä ensimmäistä pussukkaa, enkä oikein osaa tulkita tuota kaavaa...Haluaisin pussin suuaukosta 18 cm (sinun kaavassasi se on 16 cm) eli vähän isomman. En oikein ymmärrä, miten minun pitäisi muuttaa noita muita lukuja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos haluat, että pussukka on muuten samankokoinen, mutta vain leveämpi, muita mittoja ei tarvitse muuttaa kuin tuon leveyden eli mitan A. (pohjamitan ja pussukan yläreunan tulee siis olla aina samanpituisia, eli jos muutat 16 cm-> 18cm niin muuta se sekä ylös että alas) Jätät muut mitat kuten ne nyt ovat eli korkeus 11cm ja pohjan reunat 3cm. Pistäppä ihmeessä lisää kysymyksiä jos vieläkin epäselvää :)

   Poista
 87. Jee, yrityksen ja erehdyksen ja muutaman(..) purkamisen&uudelleen ompelun jälkeen olen saanut tehtyä muutaman pussukan. Kiitos hyvästä ohjeesta! Viimeisin tuotokseni on esillä blogissani: http://kukkiajakimallusta.blogspot.fi/2013/01/karkkipussipussi-candy-pouch.html

  VastaaPoista
 88. Voiko päällinen olla myöskin tavallista puuvllakangasta vai pitääkö sen olla jotain jämäkämpää??

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä kangas voi olla tavallista puuvillakangasta. Siihen voi silittää tukikankaan kiinni kun haluaa ryhtiä.

   Poista
 89. Kiitos ohjeesta! Laitoin linkin tänne omasta blogistani.

  VastaaPoista
 90. Hyvä ohje! Kiitos paljon vaivannäöstä että oot jaksanut kuvata tekeleen :) Mä valmistin juuri kesäkassin tän ohjeen mukaan. Linkkasin sun blogin omaan blogiini kun mainitsin lähteen. Kiitos kiitos kiitos!

  VastaaPoista
 91. Kiitos kiitos mahtavasta ohjeesta! Pussukka valmistui kuin varkain, kun oli niin helppo ja yksinkertainen ohje!

  VastaaPoista
 92. Kiitos hyvästä ohjeesta! Taitaa nyt saada useampikin tuttu pussukan joululahjaksi. :)

  VastaaPoista
 93. Kiitos selkeästä ohjeesta! nätti pussukka tuli :)

  VastaaPoista
 94. Milloin ihmeessä saamme sinulta taas jonkin uuden ohjeen tänne? Viimeksi tein ohjeesi mukaan tuon bägin... :)

  VastaaPoista
 95. Olen tehnyt pussukan ja penaalin tuolla ohjeella koulussa kässätunnilla ja ajattelin tehdä lisää kotona kunnloma alkaa

  VastaaPoista
 96. Tosi hyvä ja selkeä ohje! Kyllä näillä pussukan sai aikaiseksi - itse tosin tyrin kohdan kolme, sillä pussukan sisälle jäi vetoketjun toisen puolen ompeleet näkyville, eikä ne jäänytkään vuorikankaan ja päälliskankaan väliin niin kuin oli tarkoitus. Oisko sulla siis tuohon kolmoskohtaan yhtään selventävää sanomista? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ompelithan vuoren, päällisen ja vetoketjun samalla kertaa kiinni? Jos ompelit vuoren ja päälisen erikseen niin silloin ymmärtäisin, että ommel voisi jäädä näkyviin. Muuta apua en kyllä nyt keksi. Vaikea pelkästä tekstistä on välillä hahmottaa missä pulma on. :)

   Poista
 97. Kiitos hyvästä ohjeesta. Joululahjat kohta valmiina. Monta ihanaa harjoittelukappaletta jää itsellekin. Harjoitus tekee mestarin.

  VastaaPoista
 98. Ihanat ohjeet, pakko rueta markkinoimaan.

  VastaaPoista
 99. Minustakin hyvä selkeä ohje. Mainitsin siitä juuri blogissani.

  VastaaPoista
 100. Minustakin hyvä selkeä ohje. Mainitsin siitä juuri blogissani.

  VastaaPoista
 101. Kiitos hyvästä ohjeesta! Muutaman kerran piti hieroa aivonystyröitä, mutta niin vain sain pussukan kasaan. :D Huomenna vetoketjuostoksille, jotta saan hienot visiot toteutettua.

  VastaaPoista
 102. Kiitos tosi selkeästä ohjeesta ja kivasta ideasta! Itse pidensin pussukkaa 20 senttiseen vetoketjuun sopivaksi, että sisälle mahtuu hammasharja. Nyt olis tarkoitus tehdä kummilapsille ja sisaruksille pussukat joululahjaksi. Vuorikankaaksi ostin valkoista liukaspintaista takkikangasta. Mietin mitä te muut mahdatte laittaa meikkipussukan vuoreksi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vuorikankaaksi sopii monet eri kankaat. Myös joustavat kankaat sopivta, mutta jossain tapauksissa saataa ompelu olla haastavampaa. Liukas vuorikangaskin sopii, kuten monet vanhat lakanat ym.

   Poista
 103. Moi,tein pussukan minäkin. En ole pussukkaa ennen tehnyt, mutta en ole aloittelija ompelutöissä. Vuorin laittamisen salaisuus selveni ohjeesi avulla hyvin. Se, mihin olisin kaivannut jotain mainintaa, on pohjan kulmien ompelun selitys ja tarkempi kuva. Tekstistä ei selviä että kulmat laitetaan vastakkain eikä sanota missä vaiheessa tää tehdään. Tämä piti yrittää järkeillä itse. Minä hämmennyin samalla lailla kuin pari muuta kirjoittajaa ihmettelemään sitä että pussukkaan tuli oudot kulmat. Monen purkamisen ja parin harjoittelukankaan jälkeen tein kuten yksi ed.kirjoittaja eli tein suorat saumat ilman noita sisäänvetokulmia ja leikkasin kulmat pois sen jälkeen kun olin ommellut pohjan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset kommentista! Pitääpä kiinnittää tuohon asiaan huomiota ja yrittää hiukan selventää kuvalla kyseistä kohtaa. Toivottavasti sait kuitenkin pussukan tehtyä? Vai vieläkö kulmat tuottaa ongelmaa?

   Poista
  2. Hei
   Tosi kiva pussukka.voitko neuvoa miten saan tohon malliin olkahihnan

   Poista
 104. Hei! Olisin halunnut kysyä tuosta pienestä lapusta minkä olet ommellut pussukkaan kiinni. En tiedä myytkö tuotteitasi, mutta teen myös käsitöitä, myyn niitä ja haluaisin alkaa laittamaan oman "signeeraukseni" tuotteisiin. Mitä tällainen vaatii, että saan alkaa käyttää tuotteillani tiettyä nimeä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Olenpas ihan unohtanut tänne kysymyksesi, anteeksi! En juurikaan myy käsitöitäni. Vain silloin kuin jotain tiettyä kysellään tai jää jotain ylimääräiseksi. Oman työhön voi laittaa oman lapun tai signeerauksen ilman mitään lupia. Kannattaa jostain toki tarkistaa onko sama nimi on rekisteröity jollekkin käyttöön. Toinen asia on sitten se haluatko sen oman nimesi rekisteröidä. Jos et rekisteröi niin kuka tahansa muu voi käyttää samaa nimeä. :) Googlettamalla löytyy varmasti paljon asiaa aiheesta.

   Poista
 105. "Aseta kaava taitteelle". Siis minne?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi! Kangas taitetaan päällekkäin ja taite on se osa, joka kääntyy.

   Poista
 106. Kiitos hyvästä ohjeesta ja kaavasta! Kuosittelin ja ompelin sen pohjalta itselleni uuden penaalin kierrätyskankaista :)

  VastaaPoista
 107. Kiitos ohjeesta! Otin kaavastasi mallia ja tein pussukkani 25cm vetoketjuun. Hyvät kuvat ja tajusin nyt vihdoin miten saumat saa piiloon vuorin ja päällikankaan väliin! Pussukka lähti postissa siskolle lahjaksi.

  VastaaPoista
 108. Kiitos selkeästä ohjeesta. ��
  T. Jaana

  VastaaPoista
 109. Niin ihana ohje, monet kiitokset. Tein ylijääneistä nahkapaloista monta erikokoista pussukkaa, kaikista tuli priimaa. En olisi itse osannut työjärjestystä päätellä. Pussukan kääntäminen lopulta oikein päin on kuin taikatemppu!

  VastaaPoista
 110. 197E4
  matadorbet
  ----
  ----
  ----
  ----
  ----
  ----
  ----
  ----

  VastaaPoista

Lähetä kommentti