Linopainanta kankaalle + ohje



Lupailin jokin aika sitten esitellä tapaa, jolla painan linolevyllä kankaalle. Tässäpä pieni ohjeistus tekniikasta, jota itse käytän, tähänhän voi olla taas monia eri tapoja, mutta tässä siis omani. Ja kysyä toki saa, jos jokin jää vielä mietittymään, vastaan enemmän kuin mielelläni! Tämä tekniikka on siitä kiva, että levyä voi käyttää monen monta kertaa ja säilyy hyväkuntoisena pitkään, kunhan muistaa pestä värin pois levystä aina käytön jälkeen.

Lisää aiheesta voi lukea mm. Jansdotter Lotan kirjasta Printtejä!, jossa muitakin kivoja tapoja painaa kankaalle, kannattaa ainakin selailla läpi!

1. Tarvikkeita: Kangasvärejä (Itsellä Folk Art Fabric-värejä, Donno), Solukumilevyä (tässä keinolinoa, jota helpompi käsitellä kuin aitoa linopainolevyä, 25x30cm pala maksoi 6,5 euroa), linoväritela, linokaiverrusvarsi + teriä, kangasta. Tarvikkeita voi ostaa askarteluliikkeistä.


2. Leikkaa linolevystä tarvitsemasi pala (levyä voi leikata ihan saksilla, koska on pehmeää ja taipuisaa). Suunnitele haluamasi kuvio ja piirrä se levylle. Huomio että kuvio tulee piirtää peilikuvana levyyn! Valitse terä varteen ja ala työstämään levyä kaavimalla täytettä pois levystä. Poista levystä täyte siltä osin johon et halua värin tarttuvan.



3. Jatka levyn työstämistä kunnes levy on mielestäsi valmis.

4. Laita väriä alustalle esim. kertakäyttölautaselle tai jollekkin muulle sileälle pinnalle ja levitä väri telalla alustalle niin, että sitä on tasaisesti koko telassa.


5. Levitä pari kerrosta väriä levylle edestakaisin liikkein ja niin, että väriä on tasaisesti joka puolella painopintaa.




6. Kun väri on levitetty levylle paina levy painopinta kankaaseen päin ja painele kämmenellä levyä pari kertaa, jotta väriä jäisi mahdollisimman paljon kiinni kankaaseen. Nosta levy varovasti ylös kankaasta ja näin yksi painokuvio on valmiina. Jatka painantaa mielesi mukaan!



Kommentit

  1. ihanaa pintaa, kiitos ohjeesta:)

    VastaaPoista
  2. Huskan näköinen pyyhe. Linopainantaa täytyy varmasti kokeilla jossain vaiheessa. Kiitos inspiraatiosta!

    VastaaPoista
  3. Ompas selkeä ja hyvä ohje! Kiitos.

    VastaaPoista
  4. Kiitos hyvästä ohjeesta, eiköhän nyt viimein tohdi kokeilla =)

    VastaaPoista
  5. Kiitoksia selkeistä ohjeista. Itse en raaskisi tuota pyyhettä edes käyttää :D

    VastaaPoista
  6. Eipä ole tullut itselle mieleen painaa tuolla tavalla. Kiitos vinkistä!

    Hauska pyyhe!

    VastaaPoista
  7. Mukavankuuloinen tekniikka! Olisi kiva joskus kokeilla. Tarviiko painettuja kuvioita silittää tms., että pitävät värinsä pesuissakin?

    VastaaPoista
  8. Tulipa ihanan näköistä, täytyypä itsekin kokeilla. Kiitos vinkistä ja ohjeista!

    VastaaPoista
  9. Oletpas hienon ohjeen tehnyt, tätä tekniikkaa täytyy varmaan kokeilla :)

    VastaaPoista
  10. Tosi kiva kun jaat tietotaitoa meille muillekin:) Hauska pyyhe!

    VastaaPoista
  11. Hei kiitos paljon näistä ohjeista! Haluan ehdottomasti kokeilla :)

    VastaaPoista
  12. Olet mielettömän taitava ohjeiden tekijä, niin on selkeää ja taas kerran, upeat kuvat (alan toistamaan itseäni, tiedän)!

    Saara

    VastaaPoista
  13. Kiitos, tätä täytyy kokeilla. Mulla olis blogissa sulle jotain. :)

    VastaaPoista
  14. Ruohonvihreä: Silittämisen tarve riippuu kangasväristä, mutta ainakin kaikissa väreissä mitä olen itse käyttänyt on pitänyt väri silittää lopuksi kiinni, jotta pysyy sen 60 asteen pesun :)

    VastaaPoista
  15. Näyttipäs linolevy pirteältä, itsellä kauhukuvana mielessä kouluaikaiset kuviksen tunnit ja veriset sormet, omassa työssäni opettajana en ole halunnut lapsia sillä rääkätä, mutta tämä levysi vaikuttikin kivalta!
    Olen etsiskellyt halpaa kukkaron nipsujen ostopaikkaa, mistä sinä ostat yleensä?

    VastaaPoista
  16. Hanna: Juu tämä keinolino on kyllä helppo työstää, tykkään! Nuo kukkaron kehykset ovat tosiaan aika hintavia, jos monta aikoo ostaa. Olen ostanut omani paikallisesta askartelukaupasta ja ovat olleet hinnoiltaan noin 2-6 euroa, riippuu koosta.

    VastaaPoista
  17. Tuo linopainanta sopii meille eläkeläisillekin harrasukseksi silkkimaalauksen rinnalle. Kiitos vaan vinkistä.Terv. täältä Ruotsista
    Isäsi serkku Anneli.

    VastaaPoista
  18. Meillä oli yläasteella vaihtoehtona kokeilla joko linopainantaa, tai kaivertaa kuva puulevylle ja painaa sillä (en tiedä onko sille jokin oma termi). Minä ainoana luokasta kaiversin puulle, vaikka opettaja yritti käännyttää tuohon linoon. Oli muuten sormet verillä lopuksi, ei se puu ihan itsekseen kaiverru! Enää en ole niin sinnikäs, nyt voisin kokeilla tätä :) Kiitos ohjeesta!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti