Vekkipussukka ja sen ohjeTein pari vuotta sitten tälläisen pussukkakokeilun. Siitä lähtien on vähän väliä kysytty tekisinkö tilauksesta tälläisiä. Koska oma aikani ei tilauksiin juurikaan riitä niin tein tämän ohjeen ja kaavan juurikin teidän iloksi, jotka ovat tälläistä pussukkaa halunneet, ja jotka omistavat ompelukoneen ja hieman kangasta. Pussukka on helppo tehdä, varsinkin sitten, jos olet jo aikaisemman antamani ohjeen mukaan pussukan jo ommellut. Kokeile ihmeessä ohjetta ja laita kysymyksiä, jos jää jokin epäselväksi. :)

Kaavan voit ladata itsellesi pdf:nä, osa 1 ja osa 2.  Kaavan käyttö sallittu yksityiseen käyttöön.
Pussukkaan tarvitset päällikangasta, vuorikangasta ja halutessasi tukikangasta sekä 18cm vetoketjun (pidempikin käy, mutta leikkaa ylimääräinen pois). Tukikangas antaa pussukalle ryhtiä. Itse käytän silittämällä liimautuvaa tukikangasta, jonka silitän päällikankaan nurjalle puolelle kiinni. Jos haluat koristella pussukkaa niin varaa siihen esim. nappeja tai koristenauhaa.

1. Aseta kaavan osat kankaalle, lisää 1cm saumanvarat ja leikkaa palat niin, että sinulla päällikankaasta 2x ylä- ja alaosa sekä vuorikankaasta 2x ylä- ja alaosa (ja halutessasi palat tukikangasta). Silitä tukikangas kiinni päällikankaaseen. Jos haluat ommella pussukkaan nappeja, tee se tässä vaiheessa, ennen osien yhteen ompelua.


2. Aseta vetoketju ja yläosan päällikangas oikeat puolet vastakkain ja lisää vielä vuorikankaan yläosa oikea puoli vetoketjun nurjaapuolta vasten kuten kuvassa. Vetoketju jää kankaiden väliin. Neulaa ja ompele yläreuna ompelukoneen vetoketjujalalla läheltä vetoketjun reunaa. Huom! Jätä vetoketju auki, jolloin pussin kääntäminen ympäri lopussa onnistuu.


3.  Käännä reuna oikeinpäin ja ompele yläreunaan halutessasi tikkaus (itse en ole ommellut, koska sivutaitokset menevät nätimmin ilman tikkauksia). Ompele nyt toinen reuna kuten ensimmäinenkin (päällikankaat vastakkain ja toisella puolella vuorikankaat vastakkain). Silitä valmis yläosa, jotta vetoketju pääsee avautumaan kauniisti.

4. Neulaa ja ompele laskokset kaikkiin neljään alaosaan kaavamerkkien mukaisesti (sekä päällikankaisiin, että vuorikankaisiin). Laskosta vekit niin, että yläreuna sopii pituudeltaan pussukan yläosaan. Silitä laskokset.5. Ompele halutessasi koristenauha päällikankaisiin, alaosien yläreunaan. Jos käytät Rikrak-nauhaa niin ompele se suoralla ompeleella nauhan keskiosaa pitkin.6. Seuraavaksi yhdistetään päällisen sekä vuorin ylä- ja alaosat. Aloita päällisistä. Aseta päällisten ylä- ja alaosat oikeat puolet vastakkain ja ompele kummatkin puolet. Huomioi jos käytit Rikrak-nauhaa niin ompele samaa ommelta pitkin kun ompelit nauhan, jolloin nauha jää nätistä kankaiden väliin.
7. Ompele seuraavaksi vuori samoin kuin ompelit päällisen. Silitä pussukka.8. Ompele seuraavaksi sekä päällikankaan, että vuorikankaan reunat. Asettele päällikankaat oikeat puolet vastakkain ja ompele reunat. Jätä pieni "hengitysrako" vetoketjun viereen (näin valmiissa pussukassa yläkulmat menevät siististi). Katso lähikuva yhdyskohdista. Tee samoin vuorikankaalle. Muista jättää vuorikankaan alareunaan kääntöaukko! 8. Käännä pussukka nyt oikein päin vuorissa olevan reiän kautta. Tarkista, että kaikki näyttävät hyvältä, vetoketju toimii ja kulmat asettuvat hyvin paikoilleen. Tämän jälkeen ompele vielä kääntöaukko läheltä reunaa umpeen ja tee loppu silitys.9. Vekkipussukka on valmis!

Kommentit

 1. Hihi, lähes vuosi sitten kesällä perinteisellä mummulaviikolla tai -kahdella ompelin sillä sun toisella ohjeella jos jonkinmoisen kasan erikokoisia pussukoita. Saas nähdä miten käy kun tänä vuonna mummulareissu koittaa uudelleen - ehkä mä käytän tällä kertaa ohjeena tätä! Kiitos!

  VastaaPoista
 2. Ihanaa, kiitos kovasti ohjeesta! Tää on niin söpönen:)

  VastaaPoista
 3. Kiitos! Tässäpä inspistä tehdä sittenkin itse lahjat opeille...vaikka meinasin etten ehdi tänävuonna...katsotaan. Tuo voisi olla kiva lahja, jotain vielä sisään...hmm..

  VastaaPoista
 4. Kiitos ihanan pussukan ohjeesta! Täytyypä kokeilla :)

  VastaaPoista
 5. Kiitos, tämä pääsee kokeilulistalle. Mukavaa kesää!

  VastaaPoista
 6. Ihanaa, kun jaat selkeitä ohjeita meille, jotka emme ilman näitä osaisi saada mitään aikaiseksi :) Nää on niin selkeitä ja kauniita ohjeita! Kiitos ja kumarrus!

  VastaaPoista
 7. Kiitos ihanasta ohjeesta! Helppo oli tehdä, vaikken kuvia seuraillutkaan, ja voi kuinka ihanan pussin sain sen tekmisen ja onnistumisen ilon lisäksi!

  VastaaPoista
 8. Ihana pussukka, mutta voi miten ihana kangas!! Mikäköhän kangas mahtaa olla kyseessä.. Löytäisinköhän vastaavaa jostain...
  -jennny

  VastaaPoista
 9. moi! tämän kankaan löysin eurokankaan palalaarista. joten voihan sitä vielä löytyä jostain. :)

  VastaaPoista
 10. Heippa!
  Kokeilin vihdoin tätä ohjetta ja hyvin toimi:) Sillä toisella pussukkaohjeellasi tein melkein kaikkien joululahjat viime vuonna:D

  leppakerttunen.blogspot.fi/2012/09/synttaripussukka.html

  VastaaPoista
 11. Kiitos! Kokeilin ja jäin koukkuun! :) Hyvää joulua!

  VastaaPoista
 12. Hei! Kohdassa 4 sanot, että vekit laskostetaan niin, että yläreuna sopii pituudeltaan pussukan yläosaan. Kaavassa alaosan leveydeksi on ilmoitettu 26 cm. Onko niin, että tämä 26 cm ei vielä sisällä vekkejä? Vekkeineen tämä alaosan tulee siis olla yhtä leveä kuin yläosan eli 18,5 cm?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa! Kaavassa (tuo sivu, joka on 26cm) on mukana jo vekit, jotka pitää vain ommella vekeiksi niin että yläosa ja alaosa täsmäävät toisiinsa. Tarkoititkohan sitä? :) Ja se todella menee niin, että kun vekit on ommellut limittäin neljästä kohtaa, tulisi sen sopia tuohon 18,5 senttiin. Kannattaa ekaksi nuppineuloilla laittaa vekit limittäin ja kokeilla sopiiko se yläosaan ennenkuin ompelee kiinni.

   Poista
 13. Hei! Olen tehnyt kummatkin pussukat, joiden ohjeet sivuillasi ovat (vekki + norm. pussukka). Kiitos tosi paljon esimerkillisistä ohjeista! Näillä aloittelijakin onnistuu. Onko sinulta tulossa vielä jotain uutta pussukkaohjetta sivuillesi lähiaikoina?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oleppa hyvä! No eipä nyt ainakaan lähiaikoina pussukkaa. Laukkua on monesti kysytty, joten ehkäpä se sitten seuraavaksi kun ehtii :)

   Poista
 14. Hei, kiitti ohjeesta!
  Oon näköjään unohtanut kommentoida tänne heti testailun jälkeen, mutta tollaista tuli ensitestistä: http://unnantai.blogspot.fi/2012/11/pussukkanapraysta.html
  Ja tietysti piti mainostaa heti sun ihanaa blogia. :)

  VastaaPoista
 15. Hei, kiitos helposta ja kätevästä ohjeesta, jolla aloittelevakin ompelija onnistui! :) Tein sillä itselleni pienen olkalaukun. Ompelin vain valmiiseen pussukkaan jälkikäteen olkahihnan. T. Kristiina

  VastaaPoista
 16. Ihana pussukka,,,tälläistä pitää joskus kokeilla ommella :)

  VastaaPoista

Lähetä kommentti